fredag 29 februari 2008

11:e september, ett öppet sår

Den tragiska sanningen om 11:e september är att vi inte har fått sanningen om 11:e september. Kommissionen som skulle undersöka alla händelser angående terroristattackerna mot New York, släppte sin rapport 2004. Denna rapport är inte trovärdig på grund av flera anledningar. En av anledningarna är att det underlag som användes i rapporten har visat sig vara felaktiga, instutitioner som CIA och NORAD har ljugit, allt enligt kommissionärerna själva. En kommissionär, Max Cleland, hoppade till och med av kommissionen och kallade den för en nationell skandal. En annan anledning är att viktiga saker har helt strukits från rapporten. Byggnad 7 nämndes inte och inte heller Norman Mineta:s vittnesmål. Ändå används den här rapporten, den officiella redogörelsen, som ett mantra, den absoluta sanningen, någonting man absolut inte får ifrågasätta. Den som ifrågasätter sanningshalten i rapporten är en "konspirationsteoretiker" och en kättare.

Men kanske ett av det mest i ögonfallande faktum är kanske att kommissionen styrdes av en man som enligt honom själv är expert på skapande och underhållande av allmänna myter. Philip Zelikow, som hade den egentliga makten i kommissionen i och med att han bestämde vad som skulle tas upp och vad som inte skulle tas upp, har tidigare arbetat i Bushadministrationen. Den här mannen är upphovsmannen till doktrinen om preventiva krig mot terrorism. I egenskap av kollega till Condoleezza Rice, f.d. medlem i Bushadministrationen, upphovsman till en doktrin som förordar preventiva attacker och expert på skapande och underhållande av myter, vilket incitament har den här personen för att berätta sanningen, även om det skulle ligga administrationen i fatet?

De anhöriga känner fortfarande en stor sorg och saknad efter de familjemedlemmar som dog i attackerna. Men de känner en ilska och en frustration också för att de ej får komma till ett slut. Den undersökning som har gjorts för att undersöka detta massmord lever ej upp till ens minimumstandard för den här typen av brott. Motiven till brottet är lika flummiga som själva undersökningen, "terroristerna hatar oss för att vi är fria". Det är ett otroligt svagt motiv, men några andra motiv har inte undersökts. Vem tjänade på detta brott? Ni vet, follow the money. Det undersöktes aldrig men en sak är säkert, inte var det Afghanistan eller Talibanerna som tjänade på detta. Finns det andra som kan ha tjänat på att detta brott skedde? Det undersöktes aldrig.

Om man studerar ämnet närmare så ser man att det finns så mycket problem med hela den här historien att en ordentlig undersökning är absolut nödvändig. Inte minst för de anhörigas skull utan också för att verkligen syna allt material och titta under alla stenar. Vi kan inte gå vidare i den här världen med krig, tortyr och minskade rättigheter på en händelse där vi ännu inte vet vad som egentligen hände.

Bob McIlvaine:


Donna Marsh O'Connor:


Philip Zelikow:


Max Cleland:

Inga kommentarer: